Europarådet besöker terrordömd

I ett fängelse norra Tjetjenien är en fjärdedel av fångarna dömda som terrorister. En av de mest kända greps när rebelledaren Aslan Maschadov dödades för snart ett år sedan. SR:s korrespondent följde med Europarådets människorätts-kommissionär in i fängelset.

– Nej, ingen radioinspelning här, förklarar en av kommissionärens medarbetare som tillsammans med rysk eskort från Moskva släppt in en grupp journalister i fängelset Tjernokosovo i norra Tjetjenien.

Situationen är spänd och irriterad. En fjärdedel av fångarna här är terrorister och inga journalister tillåts träffa dem.

Möte i enrum
Men Europarådets kommissionär Alvaro Gil-Robles bett att få träffa en av de mest kända, Wahid Murdasj. Mötet sker i enrum och vi tillåts inte närvara.

Murdasj är dömd till 15 år för terrorism. Han var med när den före detta presidenten och rebelledaren Aslan Maschadov inringades och sköts i en källare i ett hus i byn Tulstoj yurt för snart ett år sedan. En händelse delvis höljd i dunkel och som Murdasj kanske vet för mycket om.

– Sedan han gripits blev han svårt misshandlad och torterad att erkänna enligt försvarsadvokaten, berättar tjetjenske fotografen Said Tsarnajev senare i Groznyj.

Domen har överklagats
Domen på 15 år har överklagats. Enligt Said tvivlar tjetjener på att den lugne Murdasj skulle ha något med terrordåd att göra.

Murdasj klagade inte på materiella förhållanden under mötet utan enbart på bristande internationellt intresse för konflikten och att inga förhandlingar sker med separatisternas president när han talade med kommissionären.

Ett krav så känsligt att journalister som fick veta det ombads att inte nämna det.

Maria Persson Löfgren, Grosnyj, Tjetjenien
maria.persson_lofgren@sr.se