Malmöpolisen klarar upp allt fler rån

Malmöpolisens speciella rånkommission har lyckats klara upp långt fler personrån än tidigare. Ökade resurser har gjort att gamla fall klarats upp vilket i sin tur innebär att fler poliser kan vara på gatan.

– En framgångsfaktor är att vi kan jobba med färsk gärning, det vill säga att ett brott som inträffar idag, i princip utreds omgående. Vi har ett mycket stort fokus på den här typen av brott just nu, säger rånkommissionens chef Thomas Albinson.

Rånkommissionen som startade sitt arbete i september i fjol har fått fem extra tjänster och Malmö kommun har beslutat att placera två socialsekreterare i rånkommissionens lokaler. 30 rån har klarats upp bara de senaste tre veckorna.

Kan vara ute mer
Detta har gett polisen möjlighet att vara ute på gatan, där de ska vara, säger Thomas Albinson vid polisen.

– Det är också viktigt för att påverka den här brottsligheten långsiktigt, säger han.

Många av gärningsmännen är under 15 år. Kartläggningen av de kriminella ungdomsgängen är viktig. Enligt rån-kommissionen har man nu en rätt bra bild av vilka det är som begår merparten av brotten och det handlar om mellan 100 och 150 aktiva ungdomsrånare.

Ute efter mobiltelefoner och mp3-spelare
Det man vanligtvis är ute efter är mobiltelefoner, mp3-spelare och märkeskläder.

– Just den här typen av brott skapar oro på olika sätt och otrygghet, säger Thomas Albinson.

Dubbelt så många som i Köpenhamn
Jämfört med närmaste riktigt stora stad, Köpenhamn som är fyra gånger så stor, polisanmäldes mer än dubbelt så många personrån i Malmö, över 800 stycken förra året, jämfört med 400 i Danmarks huvudstad. Frågan är varför Malmö sticker ut så kraftigt i statistiken.

– Det är en bra fråga som jag har mycket svårt att svara på, säger Thomas Albinson, chef för Malmöpolisens rånkommission.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se