"Mordet på Palme var en mardröm"

På tisdagen uppmärksammas minnet av Olof Palme på dagen 20 år efter mordet. Vid hans grav på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm, finns sedan morgonen en hedersvakt med fanor.

– Jag minns Olof Palme som en av våra största ledare, framför allt internationellt och det känns viktigt att visa vår övertygelse, säger P-O Fällman, en av dem som deltog vid graven på tisdagsförmiddagen.

Har det varit många här idag?

– Det har varit rätt många. Ingvar Carlsson var här på morgonen och Anna Sjödin från SSU och sedan har det varit många privatpersoner som jag inte har en aning om vilka de är som har lagt ner rosor vid graven eller bara står och minns Olof Palme en stund.

– Jag minns att teven var på hela dagen, det tyckte jag var märkligt säger Helena Johansson när hon minns morddagen för 20 år sedan.

Hur gammal var du då?

– Jag var 13 år. Jag förstod att det var något väldigt stort.

Det är en blek sol och takdropp från Adolf Fredriks kyrka, det var fridfullt vid Olof Palmes gravsten nu på förmiddagen. Idag hyllas han där med fyra fanor och brinnande marschaller.

Framför stenen röda rosor fråm SSU och IF Metall, och så än så länge rosor och några buketter som folk lagt dit. En man i röd halsduk tar bilder med sin lilla kamera, damen i hans sällskap har en tår på kinden.

Rosor på minnesplattan
Och något kvarter därifrån vid Sveavägen i Stockholm, har någon återigen strött rosor igen på gångbanan vid den mässingsfärgade minnesplattan som markerar var Palme mördades. Någon hejdar sig en sekund, en man i träningskläder joggar förbi.

– Inte bara förbi, jag tittade åt sidan också. Jag delade kanske inte alltid Olof Palmes idéer och hans aggressivitet men han var förtjusande som privatperson. Att han blev skjuten här var fruktansvärt. Det är en mardröm tycker jag.

Statsminister Göran Persson delade på tisdagen ut 2005 års Palmepris till Aung Sang suu kyi, för hennes kamp för demokrati i Burma.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se