Norska oljemiljarder växer

Norges oljefond nådde en ny rekordnivå förra året. Om pengarna skulle delades ut nu skulle dom räcka till drygt 300 000 norka kronor till alla norska medborgare. Den norske Sentralbanksjef Svein Gjedrem var nöjd när han presenterade siffrorna i Oslo i förmiddags.

Kanske kan man säga att det inte blev något guld för Norge i OS men att det riktiga guldet för norrmännen finns i oljefonden.

1399 miljarder norska kronor, så mycket fanns det nämligen i oljefonden vid utgången av 2005. Värdet på fonden ökade med 383 miljarder norska kronor förra året.

Det blir ännu mer i svenska kronor.

Pengarna är placerade i utlandet och avkastningen eller räntan går till dom norska pensionärerna. Oljefonden är också numera omdöpt till statens pensionsfond, och på pappret skulle pengarna nu räcka till att ge varje norrman en pension på 300 000 kronor.

Avkastningen totalt blev 14,3 procent förra året, aktieplaceringarna gav 22,5 procent medan ogligationerna gav 3,8 procent. Dom tre senaste åren har avkastningen totalt legat på drygt 36 procent.

Och snart är den norska oljefonden, eller pensionsfonden, störst i världen.

Om tillväxten fortsätter som hittills, kommer 1500 miljardersstrecket att passeras ganska snart, och då blir den etta i världen före dagens etta som är den holländska pensionsfonden för offentliganställda, ABP heter den, och har tillgångar motsvarande 1520 miljarder norska kronor.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se