Mänskliga faktorn bakom skridskoolycka

En av orsakerna till skridskoolyckan utanför Ridön i Mälaren där två personer dog var att skridskoåkarna åkte för nära varandra. Det konstaterar Stockholms skridskoseglarklubb i sin rapport om vad som hände.

– Den utlösande orsaken var att man åkte för tätt i förhållande till isens bärighet, säger Per Kågesson, säkerhetsansvarig i Stockholms skridskoseglarklubb, SSSK, som har gjort utredningen.

Den 28 januari gick 14 av 15 åkare ur en grupp från Stockholms skridskoseglarklubb genom isen på mindre än tre minuter i vattnet utanför Ridön i Mälaren.

Låg i vattnet nästan en timme
Fyra personer fick ligga i vattnet mellan 25 och 50 minuter, två av dem omkom och en vårdas fortfarande på sjukhus för sina köldskador.

I rapporten konstateras att flera orsaker bidrog till den tragiska utgången: dålig klädsel, trassel med linor och att det tog lång tid innan räddningshelikoptrarna kom till platsen.

– Den helikopter som borde varit först fick en felaktig position och larmades ganska sent. De kom egentligen när dramat var över. Det fanns bara en person kvar i vaken, säger Per Kågesson.

Tappades från helikoptern
Under räddningsarbetet tappades en av de omkomna och föll fem meter från en räddningshelikopter. I dagsläget är det oklart om det var fallet eller kylan som orsakat dödsfallet.

Enligt Heinrich Blauert, ordförande i SSSK, hade mannen fastnat i en räddningslina.

– Det är första gången någonsin som något sådant här har inträffat, eller som vi har kännedom om att man har någon nackdel av att inte vara oupplösligt förbunden med sin räddningslina, säger Heinrich Blauert.

Haverikommissionen utreder
Olyckan utreds också av Statens haverikommission som kommer med sina slutsatser efter sommaren. Enligt Per Kågesson, som har gjort utredningen åt Stockholms skridskoseglarklubb är det andra som får avgöra vilket ansvar klubben har.

– Det är en fråga som inte vi kan bedöma. Det är en fråga för polis, försäkringsbolag och andra att bedöma, säger Per Kågesson på Stockholms skridskoseglarklubb.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se