Fällande dom för Enronfiffel

En av av världens största revisionsfirmor Arthur Andersen har fällts av en jury i Houston i USA, som ansåg att firman försvårat brottsutredningen kring energihandelsbolaget Enrons kollaps. Utslaget i den uppmärksammade rättegången får stora konsekvenser för Andersen.
Det här är den slutgiltiga dödsdomen för Andersen, sa en ekonomisk kommentator direkt efter att juryn efter hela tio dagars överläggningar kom med sitt utslag: att revisionsfirman hade brottsligt uppsåt när några av dess anställda förstörde tusentals dokument om Enron samtidigt som myndigheterna hade börjat undersöka kollapsen i energihandelsföretaget. Det är USA:s hittills största företagskonkurs, som ledde till mångmiljardförluster för investerare, bland annat pensionsfonder. Straffet bestäms senare Exakt vilket straff som Andersen får kommer att meddelas först i oktober, men det står redan klart att ingen enskild anställd riskerar fängelse, men firman kommer att tvingas betala ett stort bötesbelopp - och lördagens juryutslag innebär att den inte längre får utföra revisionsuppdrag för börsnoterade företag. Flera mål väntar Det världsomspännade företaget har redan tvingats säga upp tusentals anställda, förlorat en stor andel av sina klienter och verksamhet har överlåtits på andra revisionsfirmor. För den 89 år gamla revisionsfirman väntar dessutom en rad skadeståndsmål, finansinspektions utredningar och andra rättsprocesser. Andersen säger att man kommer att överklaga den fällande domen.
Anders Ask, SR:s korrespondent i New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".