Tjetjenien får ny premiärminister

Tjetjeniens premiärminister Sergej Abramov som i fjol skadades i en bilolycka i fjol lämnar sin post. Vem som efterträder honom har inte offentliggjorts, men allt tyder på att det blir tillförordnade Ramzan Kadyrov.

29-årige Ramzan Kadyrov har redan skylten premiärminister på sitt rum i det lokala parlamentets byggnad i Groznyj. Detta redan innan Sergej Abramov lämnat in sin avskedsansökan.

Namnskylten är beviset för vem som tar över, trots att inget sagts officiellt.

Hade det inte varit för Kadyrovs ungdom hade han troligen velat bli president redan 2004 när hans far dödades. Men delrepublikens författning kräver en 30-årig eller äldre president.

Styr i realiteten
Kadyrov styr de facto redan med fast hand och har en egen milis kadryrovtsy, som anklagats för människorättsövergrepp på meningsmotståndare.

Kadyrov tar beslut och bestämmer utan hänsyn till vare sig president eller parlament, tycks det, och sällan hörs någon opponera sig.

Ofta hänvisar han till islam som när han exempelvis påbjöd månggifte och förbjöd alkoholförsäljning i Groznyj.

Stora foton
Överallt i Groznyj hänger stora foton på Ramzan, i lokal-tv hyllad som delrepublikens återuppbyggare. Hans stöd från Kreml är stort, ett stöd som fortsatt trots Kadyrovs många spontana infall och beslut i strid med rysk lagstiftning.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se