Arkitekt fick rätt mot regeringen

En 17 år gammal tvist om ett bygglov i Lund slutade på tisdagen med att Europadomstolen i Strasbourg dömde den svenska regeringen för att på flera punkter ha brutit mot konventionen om de mänskliga rättigheterna.

Arkitekt Bengt Hellborg, som ville bygga ett hus på sina föräldrars tomt, drog regeringen inför rätta i Strasbourg när han efter ett otal turer inte fick rätt mot Lunds kommun.

– Jag är ganska nöjd med domen eftersom den visar att jag grundläggande har haft rätt. Sedan har jag inte blivit helt kompenserad, och kommer att vidta en ny process om den saken, säger arkitekt Bengt Hellborg.

Får skadestånd
Regeringen tvingas nu betala nästan 243 000 kronor i skadestånd till Bengt Hellborg plus 161 000 kronor i kostnader som han har haft.

Europadomstolen slår fast att den svenska staten inte har respekterat hans rätt till egendom och staten har på två punkter brutit mot hans rätt till en rättvis rättegång.

Men Bengt Hellborg hade också begärt mellan 1 och 1,5 miljoner kronor i ersättning för att Lunds kommun inte gav honom det bygglov som han ansåg sig ha rätt till.

Stämmer kommunen
Så nu går han vidare och stämmer kommunen på minst lika mycket pengar, och tycker då att han har starkt stöd för sin sak från Europadomstolen.  

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se