Protester får ANC att vakna upp

Sydafrika går till lokalval på onsdagen, men det är ett val som väcker fler känslor och mer uppmärksamhet än de nationella valen. För första gången sedan partiet ANC kom till makten för tolv år sedan, möts nu partiet av protester.

Brinnande bildäck och stenkastande ungdomar, och polis som slår ner protester med tårgas och gummikulor. Det är scener som förknippas med slutkampen mot apartheid, rasåtskillnadspolitiken, i slutet på 1980-talet i Sydafrika.

Men det är verklighet igen och nu är det befriarna, ANC, som utsätts för samma våldsamma protester från lika missnöjda ungdomar, då som nu.

Kom som en chock
Det kom som en chock och ett brutalt uppvaknande för regeringspartiet ANC, att lokalvalen skulle bli det verkliga testet för regeringens trovärdighet.

För missnöjet är spritt över hela Sydafrika. Även om det hör till undantagen med våldsamma upplopp, så har det organiserats fler än 800 protester förra året.

Tycker att det är likadant
Tolv år av demokrati, tolv år av löften att lyftas ur fattigdom av partiet som har två tredjedels majoritet i parlamentet. Men de som minns apartheid, tycker att det är likadant då som nu.

ANC värnar om en liten svart medelklass och glömmer de många fattiga, är en utbredd uppfattning.

Många gör som Bonginkhosi, bryter sig ur ANC och ställer upp som oberoende kandidater för att bekämpa korruptionen, bland annat.

Nyckelordet är ”leverans”, att leverera bostäder, vatten och toaletter, att skapa jobb och få ner den skyhöga arbetslösheten, att få bort korruptionen i kommunerna, som gör att sociala bidrag försnillas, och få bort ineffektiviteten, som gör att bostäder står obyggda.

ANC vinner
Ändå kommer ANC att vinna lokalvalen, trots att de främsta motståndarna just finns inom ANC. För det är inte oppositionen som får de missnöjda rösterna, i Sydafrika gäller för de flesta, svarta skall tilläggas, att det är ANC eller ingenting.

– Rösta inte på de oberoende, de kan inte leverera någonting, uppmanar Lydia.

Men trots att president Thabo Mbeki själv har farit land och rike runt i en sista charmoffensiv, väntas många arga supportrar bojkotta onsdagens val.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se