Ordkrig i ny form mellan Kuba och USA

På Kuba har konflikten med USA tagit sig nya former på senare tid. I Havanna har regimen satt upp mängder av flaggstänger precis framför USA:s intressekontor. Syftet är att hindra amerikanerna från att sprida propaganda, rapporterar SR:s korrespondent från Havanna.

USA har ingen ambassad i Havanna men där finns ett intressekontor som fyller samma funktion.

En ganska ful, grå byggnad med mindre än tio våningar som ligger vid Havannas beryktade strandpromenad, El Malecon inte långt ifrån det legendariska Hotel Nacional där Chicagos gangsterkungar brukade hålla till under förbudsåren på 1930-talet.

Inte anonym lägre
Varje gång det hettar till i relationerna mellan de två länderna hålls protestmöten på platsen framför intressekontoret.

För många år sedan sattes där också upp en jätteskylt med texten ”Yankies - vi är inte det minsta rädda för er”.

På vardagarna brukar kubaner som vill söka visum till USA klunga i kvarteren runt omkring intressekontoret och vissa oppositionella grupper kommer regelbundet på besök, bland annat för att de där har tillgång till internet.

Men trots det så var USA:s intressekontor i Havanna tidigare alltid en rätt anonym byggnad, men det har ändrats nu.

Skog av flaggstänger
För en tid sedan satte det nya amerikanska sändebudet i Havanna upp en dryg meterhög elektronisk ljusskylt i fönstren på femte våningen och började sända ut information av olika slag, nyheter, citat från FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, rubriker från internationell press och så vidare.

Fidel Castro beskrev påfundet som en provokation och Kubas svar lät inte vänta på sig demonstrationer, möten, konserter.

Scenen på platsen framför intressekontoret byggdes ut och fick permanent prägel och som kronan på verket restes en liten skog av 138 stabila flaggstänger där oftast svarta fanor med en stjärna fladdrar så tätt att ljusskylten på femte våningen inte går att se.

Ingen tvekan
Och nu är det inte längre någon som behöver tveka om vad den grå byggnaden vid El Malecon symboliserar.

Vad de 138 flaggstängerna däremot symboliserar, är det inte många som har klart för sig, förutom, naturligtvis, att fungera som mur gentemot budskapen som ljusskylten på femte våningen sänder ut.

Lars Palmgren, Havanna
lars.palmgren@sr.se