Rysk optimism inför uransamtal med Iran

Den ryske presidenten Vladimir Putin är optimistisk inför mötet mellan ryska och iranska förhandlare i Moskva på onsdagen. Ryssland föreslår att Iran anrikar sitt uran i Ryssland för att bevisa att deras kärnenergiprogram är fredligt.

– Vi är optimistiska om en överenskommelse med Iran om att anrika uran i ett gemensamt bolag på rysk mark, sa president Vladimir Putin från sitt besök i Budapest, inför eftermiddagens förhandlingar mellan Iran och Ryssland i Moskva.

Den iranske säkerhetschefen och högste förhandlaren i kärnenergifrågan Ali Larijani möter utrikesminister Sergej Lavrov och säkerhetsrådets chef Igor Ivanov. Ett möte som föregåtts av två tidigare, ett i Moskva och ett i helgen i Teheran. Då uttryckte den ryske atomenergichefen Sergej Kirienko också optimism om att det skulle gå att bryta dödläget. Att dagens möte hålls på så hög nivå kan vara ett tecken på att det nu finns en möjlighet att komma överens.

Gemensamt bolag
Det ryska förslaget om att anrika uran i Ryssland i ett gemensamt ägt bolag har stöd från USA och EU. USA och Israel hävdar sedan länge att Iran istället för fredlig kärnkraft i hemlighet utvecklar kärnvapen.

Iran å sin sida fortsätter att hävda att landets kärnforskningsprogram enbart är fredligt. Efter det ryskbyggda kärnkraftverket i Bushehr planeras flera kärnkraftverk.

Om uranet anrikas i Ryssland skulle det kunna garantera att det inte används till kärnvapen istället för kärnkraft.

”Dubbelspel”
Men det finns också skeptiska röster som hävdar att Iran spelar dubbelspel och använder Ryssland för att vinna tid.

Om sex dagar möts Internationella atomenergiorganet IAEA i Wien igen för att diskutera Iran och landets kärnforskningsprogram. Ett beslut där kan leda till internationella sanktioner mot Iran i FN:s säkerhetsråd.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se