Samordnat uppror i jordanska fängelser

Uppdaterad 14:04
Myndigheterna i Jordanien säger att upproren i tre olika fängelser i landet är över, och att upplösningen var fredlig. Upproren kan ha samordnats av al-Qaidamedlemmar som sitter i de olika fängelserna.

Oroligheterna började på tisdagskvällen när soldater gick in i det ena fängelset för att hämta två fångar och medfångarna misstänkte att de skulle avrättas. Upploppen spred sig till andra fängelser. En fängelsedirektör och ett stort antal poliser var gisslan hos fångarna men nu ska de ha släppts fria.

Polis stormade under natten och morgontimmarna fängelserna och använde både gummikulor och tårgas för att kväsa upproren. Men de första uppgifterna om att en har dödats och flera skadats avvisas av den jordanska polisens talesman.

Togs som gisslan
I ett av fängelserna, Juweida söder om Amman, tog fångarna enligt den jordanska statstelevisionen landets kriminalvårdschef och flera poliser som gisslan, men nu har kriminalvårdschefen släppts tillsammans med fem poliser.

Tidigare har fångarna krävt att en av medfångarna, den fängslade irakiska kvinnan som deltog i självmordsbombningarna mot tre hotell i Amman i november förra året, att hon får lämna fängelset.

I Juweida och de båda andra fängelserna sitter flera anhängare till terrornätverket al-Qaida och dess ledare i Irak, jordaniern Abu Musab al-Zarqawi.

Samordnat av fångar
Att upproret började samtidigt i tre fängelser är ett tecken på att al-Qaidafångarna, oberoende av var de sitter, har ett väl utvecklat system för att kommunicera med varandra. Ett system som fängelsepersonalen kan vara inblandad i.

Jordanien är en av USA:s främsta allierade i Mellanöstern, men de antiamerikanska stämningarna och också stödet för al-Qaidaledaren al-Zarqawi har ökat kraftigt efter invasionen i Irak.

Vid tolvtiden på onsdagen kom information som tyder på att fångupproret snart kan vara över och att delar av gisslan har släppts.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se