Ericssons vd kan tjäna mest på bonusprogrammet

Ericssons vd Carl-Henric Svanberg är den som kan tjäna mest på företagets nya bonusprogram. Men för större delen av dom anställda blir det ingen förändring från förra årets bonusprogram.

Precis som då kommer alla anställda som i år köper aktier i Ericsson och behåller dem, få lika många aktier i gåva av företaget efter tre år.

Nytt för i år är dom så kallade nyckelpersonerna i bonusprogrammet utökas med 1000 personer

I år beräknas antalet så kallade nyckelpersoner till 6000 vilket är 1000 personer fler än i förra årets bonusprogram. För dem gäller gäller ytterligare en extra aktie för varje köpt aktie efter tre år alltså totalt två gratisaktier.

Samma villkor som i fjol
De högsta cheferna har precis som tidigare möjlighet att få ännu större utdelning. Om Ericssons vinst per aktie stiger med i genomsnitt 15 procent eller mer fram till 2009 får 170 högre chefer få ytterligare fyra gratisaktier alltså totalt fem gratisaktier. 49 högre ledande befattnigshavare har rätt till ytterligare sex gratisaktier alltså totalt sju gratisaktier - de villkoren är de samma som i tidigare bonusprogram.

Allra mest att tjäna på det nya bonusprogrammet har vd Carl-Henric Svanberg. Han kan som mest få totalt nio gratis aktier.

Men det finns också förbehåll. Om den genomsnittliga årsökningen av aktien bara är 3 procent eller mindre blir det inte heller några extra gratisaktie.

Kostnaden för programmet kan uppgå till mellan omkring 830 miljoner och 1,2 miljarder kronor mellan åren 2006 till 2010.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se