Saddam Hussein erkände hämndaktion

I rättegången mot Iraks störtade diktator Saddam Hussein uppmanande han på onsdagen domstolen att släppa de sju medåtalade eftersom han ensam är ansvarig. Han medgav också att det var han som gav order om att förstöra gårdarna i den lilla staden Dujail där han utsattes för ett mordförsök.

Det här är första gången som Saddam Hussein tar på sig ansvaret för händelserna efter mordförsöket på honom i Dujail 1982.

– Det är jag som är Saddam Hussein. Det var jag som hade ansvaret. Det är inte min stil att skylla på andra, sa exdiktatorn och bad rätten att släppa de sju andra i hans regim som också är anklagade för att ha dödat 148 människor i Dujail efter mordförsöket.

”Det var mitt beslut”
När åklagaren på onsdagen lade fram ett dokument som visade att regimen ödelade de marker som ägdes av de 148 som dömdes för mordförsöket sa Saddam att det var hans beslut.

– Jag följde lagen om tvångsinlösen, sa han, och berättade också hur han lyckades undkomma mordförsöket trots att han utsattes för beskjutning från bara 50 meters håll.

– Kulorna flög förbi framför ögonen på mig, men Gud ville rädda mig, förklarade Saddam Hussein inför rätten.

Erkänner sig inte skyldig
Att Saddam Hussein nu tar på sig allt ansvar innebär inte automatiskt att han erkänner sig skyldig till mord på de 148 Dujailborna som dömdes till döden efter en skenrättegång.

Många dog av tortyr innan de hann avrättas, och några avrättades av misstag. Men Saddam Hussein ifrågasätter bland annat äktheten av flera dokument som åklagaren har presenterat för att bevisa hans skuld, en del av dem med hans egen namnteckning.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se