Över 200 partier kan delta i valet i höst

Rekordmånga nya partier har registrerat sig inför valet i höst. Sammanlagt har över 200 olika partier registrerat sig för val till riksdag, landsting eller kommunfullmäktige.

Ett av de färskaste partierna är sociala partiet, där 24-årige Robbin Linghage är partiledare.

– Jag är 24 år och kommer att jobba väldigt hårt med Sociala partiet, så att det ska komma in både Europaparlamentet, kommun och landstinget och riksdagen. Jag kommer också att se till att jag får en yngre generation i Sociala partiet, säger Robbin Linghage.

Sociala partiet tänker gå till val på en politik där man bland annat talar om rättvisa, lägre bensinpriser, fler poliser och slopade fallskärmar och bonusprogram.

Än så länge har partiet bara tre kandidater på sin hemsida, men har ändå lyckats samla ihop de 1 500 namn som behövs för registreringen till riksdagsvalet.

Betydligt fler än tidigare
Och Robbin Linghage är inte ensam om sina politiska visioner. När tidsfristen för registrering gick ut natten till onsdagen för att garantera rätten till sitt namn, hade 85 nya partier anmält sig.

Det är betydligt fler är inför de senaste två valen. Totalt är det 237 partier som säger sig vilja ställa upp.

Bland nykomlingarna finns välkända Feministiskt initiativ, Junilistan och Vänsterdemokraterna men också en rad andra som Piratpartiet som slåss för rätten till fildelning och partiet Folkets vilja som vill stoppa 3G-utbyggnaden på grund av rädslan för strålning.

Även beteckningen Allians för Sverige finns registrerad, av en tidning som erbjuder de borgerliga partierna att ta över namnet.

Uppmärksamhet kring nya partier
Och att ansökningarna ökar så kraftigt, tror Carl Otto Björkling på Valmyndigheten beror på uppmärksamheten som varit kring nya partier.

– Vi har ju haft frågor från partier, och då har man ofta läst i tidningar om att det är det här på gång, att registrera partibeteckningar, och i och med att det skrivs mycket så kommer det till allmän kännedom, och det kan vara en bidragande orsak till att det blir så pass många partier, säger Carl Otto Björkling.

Många enbart lokala
Två av tre partier som registrerar sig är enbart lokala.

Ibland har sådana partier bildats för att trycka på i någon enskild sakfråga men det är också betydligt enklare att ställa upp i kommunfullmäktigevalet.

– Dels är det betydligt lättare att slå sig in, att komma in i kommunfullmäktige, och när det gäller att registrera en partibeteckning krävs bara 50 personer som biträder ansökan, medan det i riksdagsvalet krävs 1 500, säger Carl Otto Björkling.

Många av de här partierna kan man anta är ganska chanslösa, händer det någon gång att ni avråder någon från att starta ett nytt parti?

– Nej, det gör vi inte. Vi talar om de regler som gäller, men det ligger inte i vårt uppdrag att avråda, inte att tillstyrka heller för den delen, säger Carl Otto Björkling på Valmyndigheten.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se