Bush varnades för orkanen Katrina

Nu finns bevis för att Vita huset visste hur illa det var med skyddsvallarna i New Orleans redan före orkanen Katrina. Tidigare har Vita huset hävdat att man fick veta hur illa det var först när orkanen dragit in.

En videoinspelning av en genomgång som den federale räddningschefen hade med USA:s president George Bush dagen innan orkanen slog till, visar att Bush blev informerad om skyddsvallarnas dåliga skick.

I en tv-intervju efter orkanen sa Bush att inte någon hade kunnat förutse att fördämningarna skulle brista.

Kunde agerat snabbare
I en kongressrapport från republikanerna förra månaden sade federala myndigheter att de varit oförberedda på katastrofen och att ett snabbare engagemang från presidenten kunde ha lett till bättre respons från deras sida.

Vid samma tidpunkt sade USA:s säkerhetsminister Michael Chertoff, som nu också finns med på den avslöjande videoinspelningen, att hans departement överrumplades av stormens omfattning.

Borgmästaren chockad
New Orleans borgmästare Ray Nagin sade på onsdagen efter att ha tagit del av videoinspelningen och utskrifterna att han var chockad, rapporterar Reuters.

Över 1 300 personer dog när Katrina slog till i slutet av augusti, många av dem i New Orleans. Mer än 2 000 personer betraktas fortfarande officiellt som saknade.

Regeringens långsamma reaktion efter förödelsen har bidragit till en rejäl svacka i Bush-administrationens popularitet.