Ulvskog upprörs över vd-avtal i LKAB

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog är upprörd över det förmånliga löne- och pensionsavtalet med helstatliga gruvbolaget LKAB:s vd Martin Ivert. Avtalet kostar bolaget cirka 80 miljoner kronor på sex år och det finns inget tak för hur hög pension Ivert kan få.

– Jag tycker att det verkar helt orimligt, säger Marita Ulvskog.

Vad är det som är helt orimligt?

– Att ha pensionsavtal som ger ett sådant utfall. Det kan inte vara i enlighet med ägarnas, statens, intentioner, säger Marita Ulvskog.

Större delen av LKAB:s utgifter för Martin Ivert utgörs av pensionsbetalningar. Han har rätt att gå i pension om två år då han fyller 60 år och är då garanterad en pension som motsvarar minst 50 procent av lönen livet ut.

Det finns inget tak för pensionen och går börsen bra kan pensionen bli hur hög som helst.

LKAB:s styrelseordförande Björn Sprängare konstaterade på onsdagen att att han inte skulle träffa ett sådant här avtal igen om han fick chansen att göra om det.

Marita Ulvskog lägger också stort ansvar på honom.

– Det kan inte vara i enlighet med statens vilja och intentioner att den här typen av pensionsavtal ska slutas. Därmed kan inte styrelseordföranden för LKAB, Björn Sprängare, ha levt i enlighet med statens intentioner.

Hur tycker du att han bör agera nu?

– Jag tycker det är konstigt att han inte har agerat tidigare, försökt att ändra avtalet, göra saker för att detta inte ska fortskrida. Jag tycker att det är märkligt.

Tidigare har du talat mycket om girigheten i den privata sektorn, nu finns det här avtalet i ett offentligt bolag. Är du förvånad?

– Ja, styrelseordföranden kommer ju från det privata näringslivet. Han kanske är van vid en annan ordning. Jag tycker att ansvaret faller väldigt tungt på honom, säger Marita Ulvskog.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se