USA ovilligt att hjälpa Haag-tribunalen

Ansvariga vid FN-tribunalen i Haag förhandlar med amerikanska utrikesdepartementet för att få några nyckelpersoner att vittna mot Jugoslaviens ex-president Slobodan Milosevic. Förhandlingarna har hittills inte gett något resultat.
Det har nu gått nästan ett år sedan den forne jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic fördes till ett fängelse i närheten av Haagtrubunalens lokaler vid Churchilltorget i Haag, och han kunde ställas inför den internationella rättvisan. Slobodan Milosevic är misstänkt för bland annat folkmord efter de blodiga åren på Balkan. Oro för amerikansk ovilja Men det finns nu en oro för att amerikanska nyckelvittnen inte kommer att hjälpa åklagarsidan. För det amerikanska utrikesdepartementet hyser, liksom hela regeringen, en skepsis till internationella domstolar. USA har tidigare bland annat sagt nej till att skriva under avtalet som reglerar den permanenta internationella domstol som är under uppbyggnad. Bakom den här negativa linjen ligger en oro för att en sån domstol skulle kunna skapa stora problem också för amerikaner i utlandet. I den andan har också USA:s utrikesdepartement visat tvekan inför att låta några av sina nyckelpersoner från kriget på Balkan ställa upp som vittnen i den process som dag ut och dag in pågår i rättssalen i tribunalen. Hård press Richard Holbrooke var en gång USA:s dåvarande president Bill Clintons sändebud till Balkan. Richard Holbrooke träffade Slobodan Milosevic ett stort antal gånger under1990-talet. Ett vittnesmål från Richard Holbrooke skulle vara viktigt. Det gäller också redogörelser från general Wesley Clark och Christopher Hill, två andra nyckelfigurer från Balkankriget. Haagtribunalens åklagare Carla del Ponte har fört långa förhandlingar med amerikanska representanter. Det har hittills varit förgäves. Men samtalen fortsätter, och det är ingen tvekan att USA är satt under hård press att komma och bistå den internationella rättvisan i ett av de allra viktigaste målen i internationell rätt, ett mål som handlar om vilket ansvar den högsta politiska ledningen har för illdåd som utförs i ett land.
Willy Silberstein, SR:s korrespondent
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".