Det går på räls mellan Oslo och Stockholm

Det första snabbtåget mellan Oslo och Stockholm gick på söndagen. Planerna har funnits länge på bättre förbindelser mellan huvudstäderna, men det har tagit tid att bygga om järnvägsbanan. Nu har restiden kortats ned samtidigt som det enligt tågbolagen blir alltfler pendlare.
Vid lunchtid på söndagen så susade det första X2000- tåget från Oslo centralstation mot Stockholm. Restiden är nu fyra timmar och 50 minuter, tanken är att tiden ska kortas ned ännu mer på sikt. Fram till idag har det tagit upp till sex och en halv timme. Det är bolaget Linx som ska köra tågen mellan Oslo och Stockholm. Bolaget ägs av SJ och dess norska motsvarighet NSB. Enligt Linx pendlar alltfler personer mellan Sverige och Norge. Samtidigt som restiden nu kortas så blir det fler avgångar. Planerna på snabbtåg mellan Oslo och Stockholm har funnits i tio år. Men det har tagit tid att bygga ut banan och signalsystemen, framförallt på den norska sidan. Det arbetet fortsätter och nästa år är det meningen att restiden också ska kortas mellan mellan Oslo och Göteborg.
Beatrice Janzon, SR:s medarbetare i Oslo
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".