Taiwans president utmanar Kinas ledare

Beslutet i Taiwan att lägga ned det så kallade återföreningsrådet, vilket tolkats som ett steg mot ökad självständighet, har fördömts i en rad kommentarer från Kina och andra länder. Samtidigt planerar oppositionen på ön för en massdemonstration i protest mot den nu förda politiken.

– Gång efter gång har Taiwan gått emot politiken om ett Kina, alla här på fastlandet är emot deras presidents agerande, säger Meng Liu Yan, en man i morgonrusningen i Peking.

Den känsliga frågan om relationen mellan Taiwan och fastlands-Kina är nu ett samtalsämne mer än vanligt. Detta efter en rad uttalanden från den i Taiwan utnämnde presidenten Chen Shui-bian där han markerat ett avstånd till Peking.

”Provokativt”
I måndags beslutade han att lägga ned det råd som har till uppgift att planera för en återförening med Kina, ett råd som han lovade att behålla i sin presidented 2001. Det största oppositionspartiet på ön, Kuomintang, hoppas till nästa vecka kunna samla 100 000 demonstranter i ett försök att förmå parlamentet att ifrågasätta och ändra Chen Shui-bians nuvarande politik.

Besvikelse över svikna löften och oro för att stabiliteten hotas i regionen har också lett till kritiska kommentarer från grannländer som Ryssland, Filippinerna och Laos, medan EU kallat agerandet provokativt.

Status quo
Beslutet att lägga ned återföreningsrådet får samtidigt naturligtvis stöd bland många av ungefär den fjärdedel av taiwaneserna som enligt en ny enkät vill ha självständighet.

Men den övervägande majoriteten på ön säger sig föredra och behålla den nuvarande statusen, där alltså Kina ser ön som sitt territorium, men där det rent politiskt ändå har präglats av ett status quo.

Anders Wennersten, Peking
anders.wennersten@sr.se