Israel börjar bygga omstritt elstaket

Det nya elstängsel som ska skilja Israel från Västbanken började sättas upp på söndagen i närvaro av den israeliske försvarsministern. Staketet har skapat hård politisk strid i Israel och kan splittra koalitionsregeringen.
Dikena är redan grävda och längs den gröna linjen, gränsen mellan Israel och Västbanken, finns redan ett röd-grönt staket. Men snart är de färgglada stolparna utbytta mot elva mil elstängsel utrustat med censorer och vakttorn. "Inte permanent" På söndagen besökte Israels försvarsminister Benjamin Ben-Eliezer platsen. Kritiken mot planerna på att stänga in palestinierna besvarade han med att detta är enda sättet att skydda israeliska medborgares liv, och att stängslet inte är något permanent. Men för bosättarlobbyn och de religösa nationalistiska partierna är stängslet en politisk markering. För första gången dras en gräns och på fel sida gränsen, på den palestinska sidan, finns 200 000 israeliska bosättare. Nu blir de också avskurna från det land som de anser sig tillhöra. Regeringen inte enig Vid söndagens regeringsmöte gick flera av ministrarna i samlingsregeringen till hett angrepp mot beslutet mot beslutet att börja bygga staketet. Så småningom blir det 35 mil staket från israeliska Afula i norr till Tel Aviv i söder, till en total kostnad av 220 miljoner dollar, drygt två miljarder kronor. Den palestinska kommentaren var att "vi ser början på apartheid och bantustans långt värre än Sydafrika". Också för israeliska araber är stängslet ett hot. redan finns byar som ligger till hälften i Israel och till hälften på Västbanken.
Maria Persson-Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".