ABB:s plan för asbestdrabbade godkänd

ABB:s arbetsplan för att ersätta asbestdrabbade i ett dotterbolag har godkänts av en federal domstol i USA. Domaren har sagt ja till ABB:s föreslagna omorganisation av dotterbolaget Combustion Engineering.

Tidigare har domstolsprotokollet pekat i den riktningen, men nu har alltså domstolen bekräftat och godkänt beslutet.

Det innebär bland annat att en fond för asbestkrav på över en miljard dollar eller nästan tio miljarder kronor upprättas.

”Milstolpe”
I ett skriftligt uttalande säger ABB:s vd Fred Kindle att det här är en milstolpe för företaget

ABB köpte Combustion Engineering 1989. Bolaget och Percy Barnevik var medvetna om att asbest fanns med i bilden men underskattade frågan.

Tio år senare hade antalet asbestkrav ökat lavinartat. Då upptäckte skadeståndsadvokater i USA en ny möjlighet att kräva skadestånd efter kravet mot tobaksindustrin.

Det här har gjort att ABB redan har betalat ut cirka en miljard dollar efter köpet av Combustion Engineering.

Reglerad konkurs
Frågan blev akut för Asea i början av 2002 och utvägen blev att kräva dotterbolaget i reglerad konkurs. En reglerad konkurs ska göra att företaget ska kunna återuppta verksamheten igen på kommersiell basis.

Asbestplanen innebär bland annat att en fond upprättas för asbestkrav på över en miljard dollar. Om ingen överklagar domstolens beslut under den närmaste månaden, träder planen i kraft.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se