USA hjälper Indien utveckla kärnkraft

USA och Indien har tecknat ett historiskt avtal där USA ger Indien tillgång till amerikansk kärnkraftsteknologi. Men det här avtalet är mycket kontroversiellt och återigen ritas de politiska kartorna om i Asien.

– I dag har vi skrivit historia, sade Indiens premiärminister Manmohan Singh och den amerikanske presidenten George Bush talade om ett historiskt avtal. Men från grannländerna Pakistan och Kina kom genast försiktig kritik.

Avtalet går ut på att USA ger Indien tillgång till amerikansk kärnkraftsteknologi trots att den indiska kärnvapenmakten vägrat skriva under icke-spridningsavtalet av kärnvapen.

Bryter principer
Det kontroversiella med den här överenskommelsen är att USA plötsligt bryter mot sina egna principer. Washington har varit pådrivande i frågan om att hindra Iran från att skaffa sig kärnkraft med motiveringen att landet också tänker skaffa sig kärnvapen. Nu vill president Bush hjälpa en kärnvapenmakt att ytterligare förbättra sin kärnteknologiska kapacitet.

Det finns troligtvis flera skäl till den här amerikanska helomvändningen i fråga om Indien. Det handlar bland annat om ekonomi.

Framgångsrikt land
Indien håller på att bli en ekonomisk stormakt och det finns en stor marknad för amerikanska produkter. Men det handlar också om säkerhetspolitik.

Indien har under de senaste åren bedrivit en framgångsrik utrikespolitik. Landet har tecknat en rad samarbetsavtal - till höger och vänster. De forna fienderna Kina och Indien tecknade för ett år sedan ett energisäkerhetsavtal för att undvika konkurrens mellan dessa stora oljetörstande länder på den internationella energimarkanden. Indien och Ryssland har också under de senaste åren närmat sig varandra och återupptagit det gamla samarbetet.

Oroligt Pakistan
Från Washingtons horisont har dessa närmanden, kanske framförallt med Kina, setts som ett framtida hot.

Samtidigt som USA inte längre har fullt förtroende för det oroliga muslimska Pakistan, som hittills varit USA:s främsta allierade i den här regionen.

Nu på torsdagen inträffade ytterligare ett terroristdåd i Pakistan som riktades mot amerikanska intressen. En självmordsbombare utförde en dödlig attack utanför det amerikanska konsulatet i Karachi - fyra människor dödades, bland dem en amerikansk diplomat.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se