Storseger för franska högern

Frankrike har nu både en borgelig president och ett borgeligt dominerat parlament. Det blev resultatet av valet till nationalförsamlingen på söndagen.
Den franska högern får omkring 400 av de 577 platserna i nationalförsamlingen, varav UMP får omkring 380 och däremed egen majoritet. UMP är namnet på president Jaques Chirac nya politiska foramtion, där presidentens eget parti RPR är den dominerande kraften. Vänstern, som har haft regeringsmakten i Frankrike sedan 1997, backar kraftig flera kända politiker från den förra vänsterregeringen slogs ut. Högerextremistiska Nationella Fronten ser inte ut att få något mandat alls, vilket partiet hoppats på efter partiledaren Jean-Marie Le Pens framgångar i presidentvalet i maj. Valdeltagandet i Frankrike slog bottenrekord. 61 procent av de röstberättigade gick till valurnorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".