Unikt fartygsfynd i Stockholm

Uppdaterad 18:42
Ett fartygsvrak från medeltiden har påträffats i Riddarfjärden mitt i Stockholm. Det skedde när arkeologer gjorde undersökningar inför bygget av Citybanans tågtunnel. Vraket ligger på tio meters djup och är byggt någon gång mellan 1350 och 1370.

Det är mycket ovanligt med så här gamla fartygsfynd, och Andreas Olsson som är chef på arkeologienheten statens maritima museer är glad.

– Jag tycket det är ett väldigt spännande fynd. Här har vi möjlighet att få inblick i en historia vi över huvud taget inte har kläm på. Sjöfarten runt Stockholm under medeltiden är ett väldigt spännande kapitel. Staden är ju byggd på öar, säger Andreas Olsson

Vraket hittades på tio meters djup i Riddarfjärden i höstas när arkeologerna gjorde undersökningar inför bygget av en tågtunnel.

Äldre än väntat
Först trodde man att det var ett vrak från 1600-talet, men nu när delar av skeppet har undersökts har det konstaterats att det har byggts någon gång mellan 1350 och 1370.

Enligt Andreas Olsson är det en liten båt, mellan fem och tio meter lång. Inget att jämföra med Wasa. Men det intressanta är att det till skillnad från Wasa, som sjönk på sin jungfrufärd, troligen är ett skepp som har varit välanvänt. Det gör det hela än mer intressant.

Oklart vad som händer
Andreas Olsson hoppas nu att skeppet ska tas upp men det är just nu oklart om det blir av.

– Exakt vad som händer med det här vraket, det kan jag inte svara på idag. Men jag tror nog att någon form av arkeologisk insats blir det.

Ska det tas upp?

– Det får vi se.

Vad tycker du?

– Det primära är om det kan skyddas på platsen. Det är nog det bästa. Men vi vill ju också ha en bra dokumentation av det, säger Andreas Olsson.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se