Tre Kronor i olympiskt sponsorbråk

Ett bråk mellan Ishockeyförbundet och Svenska olympiska kommittén kan i värsta fall betyda att Tre Kronor blir av med guldmedaljen från OS. Bråket gäller vilka sponsorer som fick synas vid hyllningsfesten i Stockholm.

Hockeyförbundets sponsorer syntes i tv vid hyllningarna på Medborgarplatsen i Stockholm i måndags. Inför tiotusentals människor visade hockeförbundet upp sina guldspelare och sina sponsorer och det var ett brott mot reglerna anser SOK, Sveriges olympiska kommitté.

Eftersom spelarna under hela februari tillhörde den svenska OS-truppen och därmed SOK:s sponsorer, så menar SOK att det skulle ha varit deras sponsorer som exponerades. Det kan påverka den svenska medaljskörden, säger SOK:s generalsekreterare Stefan Lindeberg.

– Det skapar irritation och kan långsiktigt försvåra våra möjligheter att ta in sponsorpengar och egentligen det stöd som gör att vi kan komma med en bred stark OS-trupp till Turin och komma hem med 14 medaljer och sju guld. Många idrottare är beroende av stödet från oss för att kunna göra de här satsningarna.

Frågan ska diskuteras
SOK ska i nästa vecka träffa ishockeyförbundet för att diskutera situationen.

Generalsekreteraren i Svenska ishockeyförbundet, Michael Englund, vill inte uttala sig i Ekot. Men förbundets ordförande, Christer Englund, har sagt till Svenska Dagbladet att han menar att spelarna inte tillhörde OS-laget under firandet, utan att de tillhörde sina klubbar.

SOK tar inte upp frågan med IOK
SOK tänker inte ta upp frågan med den Internationella olympiska kommittén, utan tänker göra allt för att Tre Kronor ska få behålla guldet säger Stefan Lindeberg.

– Vi kommer inte från SOK:s sida ta upp frågan för IOK. Vi kommer, om den aktualiseras, att göra allt vi kan för att hindra någon att ta guldet från Tre kronor. Det är fullständigt självklart, säger han.

Anders Forsberg
i samarbete med Radiosporten
anders.forsberg@sr.se