Iverts vd-avtal omförhandlas

Allt talar nu för att det hårt kritiserade pensionsavtalet med gruvbolaget LKAB:s vd Martin Ivert rivs upp. På torsdagen enades näringsdepartementet och LKAB:s styrelse om att pensionsavtalet bör omförhandlas.

Martin Ivert själv blev förvånad när han fick beskedet av SR Norrbottens reporter idag och ville helst inte kommentera saken

– Jag har inga kommentarer, jag får ju höra det här nu. Vi är ju två parter som ska titta på ett avtal, så får vi se vad som händer. De får kontakta mig, jag tänter inte förhandla i media, säger Martin Ivert.

Avtalet kritiserat
Martin Iverts löne- och pensionsavtal med LKAB innebär en kostnad på omkring 80 miljoner kronor för de sex år som han väntas vara verksam inom bolaget. Många har kritiserat avtalet sedan det blev känt igår och nu verkar det alltså som att avtalet kommer omförhandlas.

Näringsdepartementet och styrelseordförande Björn Sprängare har idag enats om att avtalet måste skrivas om. Nu ska de träffa Martin Ivert för att försöka komma fram till en annan pensionslösning.

Förvånad
Martin Ivert är förvånad över uppståndelsen och har sin egen syn på det avtal som finns idag.

– Avtal är avtal, det är en etikfrågan, så kan den som vill ta upp en diskussion, så kan vi vara beredda att lyssna, men nu ligger bollen hos ordföranden och styrelsen.

Etikfråga, hur då?

– Avtal är avtal, löfte är löfte. Man kan inte bara säga ensidigt att nu ska man riva upp, det går ju inte. Man kan ta upp en diskussion, så får man se var det leder, säger Martin Ivert.

Mattias Forsberg
mattias.forsberg@sr.se

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se