Johan Lönnroth uppmanas lämna partiet

Vänsterpartiets partisekreterare Anki Ahlsten uppmanar partiets tidigare vice ordförande Johan Lönnroth att lämna partiet. Hon anser att han inte kan vara med i vänsterpartiet samtidigt som han är medlem i Vänsterdemokraterna, en utbrytarförening som också tänker ställa upp i valet i höst.

Anki Ahlsten menar att Lönnroth måste välja.

– Johan Lönnroth har ju varit vice ordförande i partiet och han är fullt medveten om att man inte kan vara medlem i två partier. Så han får väl dra slutsatsen och se till att han bara är med i ett parti, tycker jag, säger hon.

Johan Lönnroth, som var vice ordförande när Gudrun Schyman var vänsterledare tidigare, har under lång tid varit en av de främsta interna kritikerna av den nuvarande vänsterledningen.

Medlem hos vänsteralternativ
Han var en av dem som var med om att starta föreningen Vägval vänster och nu har han alltså också gått med i föreningen Vänsterdemokraterna som efter en tids tvekan bestämt sig för att ställa upp i valet i höst.

Johan Lönnroth säger att han idag inte har några planer på att lämna vänsterpartiet och ser inga problem med det dubbla medlemskapet eftersom han inte stödjer tanken på att vänsterdemokraterna ska ställa upp i valet redan i höst.

– Det är inget parti bildat. Den dag då man har bildat ett parti av Vänsterdemokraterna, då kan jag förstå att jag kan hamna i en konfliktsituation, men den dagen är ännu inte inne.

Men de har ju registrerat ett partinamn och de har för avsikt att ställa upp i valet?

– Ja, men det är än så länge en plan de har. Jag avvaktar och ser hur det går med det, säger Johan Lönnroth.

Men Anki Ahlsten ger inte mycket för den argumentationen.

– Jag tycker att det verkar vara en lite snurrig förklaring, för det är ju ett parti, de kandiderar ju till riksdagen. Det måste han ju själv dra slutsatserna utifrån.

Kan han bli utesluten?

– Han får själv agera, tycker jag, så får vi se vad som händer. Han är mycket medveten om att han inte kan vara medlem i två partier, säger Anki Ahlsten.

I dagens läge är det vänsterpartiet som får Johan Lönnroths röst i riksdagsvalet.

– Än så länge har jag inga som helst andra planer än att rösta på vänsterpartiet.

Än så länge?

– Svensk politik är under förändring, och mycket kan hända fram till valdagen, säger Johan Lönnroth.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se