Miljardär planerar väpnad kupp mot Putin

Den ryske mångmiljardären Boris Berezovskij säger till en radiostation att han sedan ett år planerar en väpnad kupp mot Rysslands president Vladimir Putin. De ryska myndigheterna begär nu att han utlämnas från Storbritannien där han lever sedan tre år med politisk asyl.

På den sovjetiska tiden var Boris Berezovskij en av landets främsta matematiker och hans hjärna går ständigt på högvarv. Under 90-talet blev han Rysslands rikaste person och den främste makthavaren i kulisserna bakom president Boris Jeltsin.

Men strax efter att Putin kom till makten skar det sig och Berezovskij gick i landsflykt. Han flyttade till London där han fick asyl, men han har inte lagt ner sin politiska verksamhet.

Vill störta Putin
I en intervju med en rysk radiostation nyligen förklarade han att han sedan ett år arbetar på planer att störta Vladimir Putin, om nödvändigt med våldsamma medel, vilket han rättfärdigade med att Putins styre är diktatoriskt.

Den ryska riksåklagaren har nu som svar på det inlett en förundersökning mot Berezovskij och begär att Storbritannien lämnar ut honom.

Tidigare försök att få honom utlämnad för att stå till svars för påstådda ekonomiska brott har misslyckats. De brittiska myndigheterna har vägrat.

Straw varnar Berezovskij
Möjligen har Ryssland större chans nu, för Berezovskijs senaste uttalanden har fått larmklockorna att ringa i regeringen i London. Utrikesminister Jack Straw varnade i veckan Berezovskij för att hålla på med kupplaner, och om han fortsatte med det kunde hans politiska asyl komma att omprövas, sa Straw.

Berezovskijs juridiska ombud säger att utlämningsbegäran bara är ytterligare ett försök från Putin-regeringen att omintetgöra en politisk motståndare.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se