Sökes: Svenska ingenjörer till Norge

Den norska olje- och gasindustrin vill värva svenska ingenjörer. På en rekryteringsmässa i Göteborg hoppas ett tiotal norska företag kunna locka svenska ingenjörer över gränsen.

Bjørn Thomas Bache är direktör för projekteringar och inköp inom företaget Rosenberg Verft, ett av de företag som kommer att finnas på plats.

– Vi vill undersöka om det finns ingenjörer som vill flytta till Stavanger. I första hand söker vi folk med erfarenhet.

Stavanger är hett
Rosenberg Verft är ett av de tolv norska företag som om drygt två veckor deltar i den rekryteringsmässa som anordnas av arbetsförmedlingen i Göteborg i samarbete med den norska arbetsförmedlingen i Stavanger.

Bara i området kring oljehuvudstaden Stavanger i Norge söker olje- och gasindustrin över tusen ingenjörer. Men i hela landet kan behovet var det dubbla uppskattar den norska arbetsförmedlaren Irene Sørenes Bru.

– Ekonomin är god och arbetsmarknaden är väldigt bra. Det är stora investeringar inom oljeindustrin som ökar efterfrågan på denna arbetskraft. Det är ett väldigt stort behov av ingenjörer och civilingenjörer inom rör, konstruktion, maskin, bygg och marinteknik.

Duktiga ingenjörer
Norska företagare hoppas kunna locka arbetskraft från den svenska kärnkraft- och bilindustrin att söka lyckan i grannlandet, nu när den norska ekonomin är god och olje- och gasindustrin ska expandera. Bjørn Thomas Bache på Rosenberg Verft söker själv 100 ingenjörer för nyanställning.

– Vi har fått intrycket att det finns en del duktiga ingenjörer i Göteborgsområdet som kanske har lust att flytta till olje- och gasbranschen.

Margareta Holmér, är initiativtagare för Arbetsförmedllingens rekryteringsmässan i Göteborg där det idag finns 500 arbetslösa civilingenjörer. Hon är optimistisk att mässan ska kunna matcha de svenska ingenjörernas kompetens med de norska behoven.

– Både när det gäller maskinkonstruktion och elektronik kan man ju använda sin kompetens inom många olika branscher.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se