Bloggkrönikan 4 mars 2006

Många bloggare anser att de etablerade medierna piskar upp en hysteri kring fågelinfluensan.

Frågan är om inte media är de största skräckpropagandisterna? skriver bloggen Beta Alfa 2.0 med anledning av rapporteringen om fågelinfluensan utanför Oskarshamn. 

Bloggen fortsätter: 

”Exempelvis både Aftonbladet och Expressen kungör att domedagen är nära i ett stort antal artiklar, många illustrerade med bilder som både känns främmande och framkallande av kalla kårar. Till detta detaljerade listor, kommun för kommun och grafik över flyttfågelvägar. 

Det är inte bara sex som säljer - även skräck gör det. 

Som vanligt går de kvicka läskiga rubrikerna före en objektiv och saklig gestaltning av ett stort problem. Förvirringen blir total och alla springer omkring som yra höns. Denna perspektivförvrängning och begreppsförvirring vi ser i media kanske är den riktiga hönspesten?” 

Bengt Båvegård med bloggen Frihetens vingar frågar sig vilka som tjänar pengar på hysterin kring fågelinfluensan. 

”Paniken växer hos allmänheten och alla vill ha vaccin. Smittade och dödsfall är inte proportionellt med paniken i media och hos allmänheten. Det tål att kritiskt granska den information vi får från olika nyhetskanaler. Det som slår mig är vilka är det som ligger bakom medias hysteri och tjänar massa pengar på paniken? 

1. Mediaföretag tjänar givetvis i att hålla igång paniken eftersom fruktan för sjukdom säljer både lösnummer och reklamannonser. 

2. De som tillverkar vaccin. Roche Pharmaceuticals äger Tamiflu. 

Jag har tidigare skrivit om att aids/hiv vore bra mycket rimligare att ha panik om. Förra året dog 3,1 miljoner människor i aids och cirka 70 personer har dött i fågelinfluensa sedan 2003. Det är givetvis mer lönsamt att sprida panik om fågelinfluensan än om aids eftersom de flesta dödsfallen i aids sker i u-länder.” 

Attila Toth kommer osökt att tänka på galna kosjukan 

” vars spridning också har sin orsak i hur vi behandlar djur. Det krävs ingen avhandling i biologi för att inse att instängda, sönderavlade och felutfodrade djurpopulationer snabbare kan utveckla sjukdomar och mutationer. Global handel med levande avelsdjur och kött bidrar till att sprida de nya sjukdomarna med enorm hastighet. Om sedan vilda djur också smittas, då ökar spridningen än mer. 

Globala epidemier, global brottslighet, terrorism, miljöförstörelse kommer att kräva global politik…. Hur detta kommer att gestalta sig är omöjligt att sia om, det är inte heller säkert att detta kommer att ske på fredlig väg. Vi är inte längre blott medborgare i nationer, vi är medborgare i världen; och våra ansvarsområden sträcker sig vida över vårt grannskap och våra politiska gränser.” 

Erik Starck med bloggen Framtidstanken tar upp en positiv nyhet om naturen, nämligen det faktum att vattnet i Öresund har blivit friskare sedan Öresundsbron blev färdig. 

” Självklart kan människan påverka naturen. Vi, och vår teknologi, är ju också en del av den. Människan har utvecklats från samma hav som flyter under Öresundsbron och såväl havet och bron som människan är sammankopplade.  

Många ser människan och tekniken som väsensskild från naturen. Som om människan rubbat balansen i naturen med sin utveckling. Så är inte fallet. Även staden, stålet och betongen är skapelser av evolutionen, men de har skapats via människan. Det finns inget “originaltillstånd” i naturen, inget som är “rätt” medans människans påverkan är “fel”.  

Betyder det att vi kan smutsa ned och förstöra utan att bry oss om konsekvenserna? Nej, givetvis inte. Däremot betyder det att vi måste acceptera vår roll som medvetna, skapande varelser. 

Det går att bygga en stad lika angenäm att promenera omkring i som en skogsdunge en vårdag. Det går att sänka andelen växthusgaser i atmosfären och samtidigt behålla bilar, flygplan och månlandare. Det går att bibehålla ett rikt djurliv i oceanerna samtidigt som alla människor, till och med japaner och norrmän, får mat för dagen. Allt detta går, och det kommer att ske detta århundrade.”

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se 

Citerade bloggar:
Beta Alfa 2.0: http://betaalfa.polymono.net/2006/03/02/medias-rapportering-kring-fagelinfluensan-ar-den-riktiga-honspesten/ Frihetens vingar: http://www.peko.se/blogg/index.php/2006/03/01/fagelinfluensa#i1141209921 Attila Toth: http://www.attila.tecknare.se/2006/03/fgelinfluensan-till-stockholm-om-2.html#i1141322841 
Erik Starck: http://www.softwaresweden.com/framtidstanken/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.