Journalist inför rätta i Zimbabwe

I Zimbabwe fortsätter på måndagen rättegången mot den brittiska tidningen The Guardians korrespondent Andrew Meldrum. Han anklagas för att ha spridit falska uppgifter om anhängare till regeringspartiet. Om domen blir fällande får det stora konsekvenser för rapporteringen från Zimbabwe.
Andrew Meldrum är den förste journalist som står inför rätta efter att den nya medielagen antogs samband med presidentvalet i Zimbabwe i våras. Han kan dömas till fängelse i upp till två år för att han publicerade historien om oppositionssympatisören, kvinnan som av politiska skäl skulle ha halshuggits. Trodde på uppgifterna Andrew Meldrum hade ingen anledning att misstänka att historien var uppdiktad, han litade på sina källor och han var i gott sällskap. Både inhemska och utländska journalister skrev om dådet. Men att sprida falsk information är ett brott under den nya medialagen i Zimbabwe, en lag som inte hör hemma i en demokrati och vars syfte är att kontrollera media, kontrollera journalister och att inskränka pressfriheten. – Rättegången är mycket viktig för pressfriheten här. Medialagen försöker strypa pressfriheten och ställa alla journalister, både zimbabwiska och utländska under informationsministerns kommando. Det är vad som står på spel i den här rättegången, säger Andrew Meldrum Stor uppmärksamhet Andrew Meldrum är amerikansk medborgare, men har bott och verkat som journalist i över 20 år i Zimbabwe. Han arbetar åt tidningarna Guardian och The Economist, som har sin hemvist i Storbritannien, landet som president Robert Mugabe beskriver som Zimbabwes största fiende. Rättegången följs med stort rättegången följs med stor uppmärksamhet både i Zimbabwe och internnationellt. Fler journalister är åtalade och väntar på rättslig prövning. På frågan om han tror att han kommer att få en rättvis rättegång svarar Andrew Meldrum: – Det är en sak som rättsprövningen får utvisa.
Marianne Kihlberg, SR:s Afrikakorrespondent
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".