Britter anklagas för bombdåd i Iran

Den iranska staden Ahvaz skakades åter av en bomb i natt. Det är den senaste i raden av flera bombattacker och Iran anklagar bland andra Storbritannien för att ligga bakom dåden.

Nattens bomb i Ahvaz orsakade inga personskador men tidigare i år har åtta människor dödats och nästan 50 skadats i bombattacker. Vid ett tillfälle tvingades Irans president Mahmoud Ahmadinejad ställa in ett besök i staden efter en bombattack.

På torsdagsmorgonen hängdes två personer dömda till döden för ett bombdåd i oktober förra året då sex dog och nästan 100 skadades. De båda dömda hängdes i en lyftkran inför en publik på flera tusen personer.

Oljetillgångar
Ahvaz ligger i sydöstra delen av Iran, vid gränsen mot Irak och i området bor en stor arabisk minoritet. Här finns också huvuddelen av Irans rika oljetillgångar.

Många araber klagar över att de är förtryckta av Irans persiskt dominerade styre. Och Irans ledning är orolig över alla separatiska tendenser bland araberna, en av många minoriteter i landet.

Storbritannien förnekar anklagelser
I det konservativt shiamuslimska Iran vill man också kväsa arabiska försök att sprida den fundamentalistiska sunnimuslimska formen av islam som är förhärskande i det närbelägna Saudiarabien.

Ännu närmare är det till den brittiska militärbasen i Basra i Irak och Iran anklagar de USA-ledda ockupationstrupperna, främst britterna, för att beväpna de arabiska motståndsgrupperna. Något som bestämt förnekas av Storbritannien.

Men Iran framhärdar och hävdar att det finns en samordnad plan mellan USA, Storbritannien och Israel att göra Iran till en oroshärd.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se