Föräldrar inför rätta för att ha orsakat sitt adoptivbarns död

På torsdagen inleddes rättegången i Jönköping mot det föräldrarpar som åtalats för att ha vållat sin treårige adoptivsons död.

Föräldrarna står åtalade för att inte ha tagit pojken till sjukhus trots att han hade allvarliga sårskador som ledde till blodförgiftning och lunginflammation.

– Det brottsliga består i att som vårdnadshavare är man skyldig att se till att ens treåriga, oskyddade, hjälplösa barn får vård om det har stora skador och sjukdomar, säger åklagare Stefan Edwardsson.

Men kan man begära att föräldrarna skulle förstå att det var blodförgiftning som det här handlade om?

– Ja, jag vet inte hur du hade reagerat på om huden på en halv fot lossnar på ett av dina barn, men jag vet hur jag själv hade reagerat.

De båda föräldrarna tittade ner i bordet när åklagaren visade färgbilder på den döde pojken och hans skador.

Pojken kom till Sverige i somras
De fick lyssna till hur deras liv beskrevs in i minsta detalj. Pojken som kom till familjen i somras var besvärlig och hade svårt att anpassa sig och åklagaren menar att föräldrarna helt enkelt tappade greppet över situationen.

De infekterade såren beskrev han som resultatet av vanvård och att pojkens liv kunde ha räddats om han fått vård i tid.

Men varifrån pojken fick skadorna är fortfarande oklart, föräldrarna säger att pojken ramlat flera gånger. Stefan Edwardsson har inte kunnat visa att det skulle handla om något annat, exempelvis misshandel.

Inga konkreta misstankar
– Det är klart att om man tittar på skadorna så kan man ha misstankar men jag måste utgå från de sakkunniga medicinska bedömningar som rättsläkare har gjort i den delen och utifrån dem så har jag inte haft några konkreta sådana misstankar, säger Stefan Edwardsson.

Föräldrarna hävdar att de är oskyldiga till brott. Kvinnan sa genom sin advokat att de aldrig uppfattade skadorna som så allvarliga att de skulle kunna kräva läkarvård. Istället försökte de själva behandla såren.

Något medvetet risktagande handlade det alls inte om, enligt försvaret.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se