Polis friad för dödsskjutning i Lindesberg

Den polis som för ett år sedan sköt ihjäl en 22-årig man i Lindesberg friades på fredagen av Örebro tingsrätt. Tingsrätten litar på polismannens egna uppgifter om att han handlade i nödvärn.

– Jag var ju med på rättegången alla tre dagarna, och jag hade nog förväntat mig det här utfallet, säger polisens presstalesman Torbjörn Carlsson.

22-åringen hade haft psykiska problem en längre tid, vilket kulminerade i att han en söndagsförmiddag i mars knivhotade sina föräldrar.

Uppträdde hotfullt
Enligt de poliser som kom till platsen ska han ha uppträtt mycket hotfullt och gått till angrepp mot dem, varpå en av poliserna avfyrade ett skott mot mannens ben. Kulan rikoschetterade mot ett staket och träffade 22-åringen i buken. Han dog på plats.

Chefsåklagare Per Lind ansåg att polismännen skulle ha löst situationen utan att använda våld och yrkade när rättegången avslutades på att polismannen skulle dömas till fängelse. Så blev dock inte fallet.

Var nödvärn
Tingsrätten litar på polismannens egna uppgifter och bedömer att han handlat i nödvärn. Advokat Bertil Schultz som företräder föräldrarna i målet är rädd för de effekter den här domen kan få.

– Om den här domen står sig, skapas det ett oroväckande stort utrymme för polisen att göra bruk av sina tjänstevapen. Och det i kombination med den dödande ammunition som man numera använder, gör att man måste följa den här rättegången med stor uppmärksamhet, säger Bertil Schultz.

Reaktionerna på domen var blandade.

– Försvaret gjorde ju det här bra, de spelade upp ett scenario som inte var. Det var som om det skulle ha varit Tony Olsson eller Svartenbrandt som stod på trappen och att poliserna kände sig dödshotade, säger 22-åringen pappa.

– Det var polisernas efterhandskonstruktion som man dömt efter, säger pappan.

Kommer ni att driva det här vidare?

– Ja, absolut, säger 22-åringens pappa. 

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Carina Galanou
carina.galanou@sr.se