Södertälje vill begränsa invandring

En av landets mest invandrartäta kommuner, Södertälje, vill minska inflyttningen av flyktingar och asylsökande. Södertälje säger upp sitt avtal med staten om att ta emot flyktingar och vill begränsa möjligheten att flyktingar att bo som inneboende i de hus som kommunen äger.
Södertälje är en av de kommuner i landet som tar emot flest flyktingar. Kommunalrådet Anders Lago (s) säger att Sverige behöver fler invandrare för att klara välfärden och tillväxten men att mottagandet måste vara mer jämt fördelat över landet. – Idag har vi en situation där en mycket stor del hamnar i ett fåtal kommuner, säger Anders Lago. En av anledningarna till att många asylsökande väljer Södertälje är den regel som gör det möjligt för asylsökande att bosätta sig där man vill - om man själv kan ordna bostad. Det gör många på så sätt att de blir inneboende hos släkt och vänner. Anders Lago säger att det är svårt att ordna jobb och utbildning till alla och en enig kommunstyrelse har nu gett tjänstemännen i Södertäljes kommunla bostadsbolag Telgebostäder i uppdrag att se om det går att begränsa rätten för hyresgästerna att ha inneboende, och om det är möjligt att sätta stopp för flyktingar som vill bosätta sig i Södertälje men som inte har ett förstahandskontrakt. Kommunen har också sagt upp avtalet med Integrationsverket om att ta emot 150 flyktingar per år, men man räknar ändå med det kommer många flyktingar till kommunen eftersom de allra flesta kommer frivilligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".