Björn Borg säljer Wimbledonpokalerna

Björn Borg kommer att auktionera ut sina fem Wimbledonpokaler och två av de racketar som han vunnit finalerna med. Auktionen kommer att hållas i England i sommar. Enligt auktionshuset Bonham är intresset stort.

– Intresset är mycket stort från medier världen över, säger Josephine Olley som arbetar på auktionshuset Bonham.

Intresset för Björn Borgs fem Wimbledonpokaler och de två racketar som han vann sin första och sista Wimbledonfinal med är mycket stort.

Pokalerna är tillsammans värderade till motsvarande mellan 3 000 000 och 4 000 000 kronor, och racketerna till omkring 150 000 - 200 000 kronor styck.

Blev historisk
Det var mellan 1976 och 1980 som Björn Borg vann fem Wimbledonfinaler på raken, och efter den sista gastkramande matchen mot John McEnroe blev han historisk.

När Björn Borgs tenniskarriär var över gav han sig in i klädbranschen, men när hans företag gick omkull 1989, stämdes han av flera fordringsägare för uteblivna betalningar. 

Stämd på elva miljoner
Om en månad ska han upp i Stockholms tingsrätt för att möta den sista stora fordringsägaren, som stämmer honom på drygt elva miljoner kronor. 

Den 21 juni kommer pokalerna och racketarna att gå under klubban. Varför Björn Borg väljer att sälja dem nu, kommenterar han själv på auktionshusets webbplats med att han behöver en långsiktig finansiell trygghet för sin familj. 

KatarinaSchulz
katarina.schulz@sr.se