Om pedofilanklagelser i valrörelsen

I veckan som gick polisanmälde moderaterna den e-postkampanj som riktats mot deras partiledare Fredrik Reinfeldt från en tjänsteman på det socialdemokratiska partihögkvarteret. Men Expressen påstod också i söndags att Reinfeldt anklagats för att vara pedofil av en SSU-ombudsman. Björn Elmbrant har tittat närmare på just denna uppseendeväckande uppgift.

Förra lördagen sa moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin att han funderade på att dra tillbaka sin polisanmälan. Men sedan, på söndagen, dök pedofilanklagelsen upp.

”Det är ohyggligt kränkande att bli kallad pedofil”, förklarade moderatledaren i Expressen.

Nu hade tveksamheten ersatts av beslutsamhet. Polisanmälan skulle fullföljas.

Ett visst problem är emellertid att Reinfeldt aldrig anklagats för att vara pedofil. Här är hela historien.

Det började i höstas när moderaterna i Ekerö utanför Stockholm hade ett provval till kommunfullmäktige. Till dem som då kandiderade hörde en man som 1998 dömdes av Svea Hovrätt till sex månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av minderårig.

När det blev offentligt att han hade detta förflutna, fick den moderata partiledningen på Ekerö kritik för att man inte berättat vad man visste, och den dömde tog tillbaka sin kandidatur.

Turerna kring provvalet blev ändå så frustrerande att de fick en moderat i fullmäktige att lämna partiet.

Strax efter jul tyckte SSU-ombudsmannen Tobias Gerdås, som driver bloggen ”Rättvist och balanserat”, att han ville raljera med moderaternas mångåriga tal om vikten av lag och ordning. Så han samlade ihop exempel han kände på moderater som varit inblandade i brottslighet. Här fanns också mannen på Ekerö som dömts för pedofilbrott med.

Man kan naturligtvis tycka att det är plumpt och dumt, eftersom man kan hitta brottsdömda i alla partier, från kristdemokraterna till socialdemokraterna. Fast i veckan som gick beskrev våra vanligaste kvällstidningar Gudrun Schyman och Maria Carlshamre som två brottslingar på samma riksdagslista, så helt utan allmänintresse verkar gamla domar inte vara.

Nåväl. Bloggen ”Rättvist och balanserat” publicerade den 28 december förra året ett antal exempel på dömda moderater. Tredje exemplet gällde moderaten på Ekerö, som dock inte figurerade med namn.

”I Ekerö släppte den moderata partiledningen igenom en kandidat som den visste hade en fängelsedom i bagaget för pedofilbrott”, skrev man.

Svårt att bestrida. Sedan kom vi till själva skruvningen, försöket att vara rolig, och då kunde man läsa följande:

”Förra valet uppmanade moderaterna väljarna att ́rösta på din frisör.’ De ́nya’ moderaterna kanske har en ny slogan på gång?” var frågan.

Och sedan fanns bilden på en tänkt valaffisch med Fredrik Reinfeldt och texten ”Rösta på din pedofil”, fast med brasklappen att bilden var manipulerad.

Expressen återgav bilden, fast lossbruten ur sitt sammanhang. Men den som läst bloggen och sett sammanhanget inser att Reinfeldt inte anklagas för att vara pedofil. Utan att det handlar om det tveksamma som skett på Ekerö.

Är den fiktiva valaffischen osmaklig? Det kan man absolut tycka. Är det satir? Lite grann, i varje fall i jämförelse med de konstiga e-brev som funktionären på den socialdemokratiska partiexpeditionen skickade till Reinfeldt. Men anklagas moderatledaren för att vara pedofil? Definitivt inte.

”Det är ohyggligt kränkande att bli kallad pedofil”, sa emellertid Reinfeldt till Expressen och tillade: ”Vad ska jag säga till mina barn? Din pappa anklagas för att vara pedofil…” Och det var den versionen som - utan att kontrolleras särskilt mycket - återgavs i flera stora medier. TV4 hade t ex rubriken ”Reinfeldt kallad pedofil på SSU-blogg”.

Nu driver socialdemokraterna tesen att medierna inte skulle kritiskt granska de borgerliga tillräckligt mycket. Jag tror inte att det är så. Men exemplet med pedofilanklagelsen kan ju faktiskt få en att undra.

Björn Elmbrant, Studio Ett
bjorn.elmbrant@sr.se