Hamas uppmanas till återhållsamhet

Ryssland uppmanar palestinska Hamas att respektera alla avtal med Israel när Hamas tar över regeringsansvaret. För första gången tog på torsdagen en viktig stat emot den hittills terrorstämplade organisationen. Och oavsett hur mötet går innebär det en framgång för Hamas

Israel och USA har sett med stor misstänksamhet på att Ryssland bjudit in Hamas för samtal efter att organisationen vann en överraskande seger i det palestinska parlamentsvalet. Inga samtal får föras med terrorister har det hetat.

Ryska UD har sagt att de skulle försöka pressa Hamas till en mer återhållsam politik, men det första den palestinska delegationen gjorde när den anlände till Moskva var att säga att Hamas håller fast vid att de inte kommer att erkänna Israel.

Måste erkänna ingångna avtal
När delegationen sedan mötte den ryske utrikesministern upprepade Sergej Lavrov att Hamas måste erkänna alla de avtal som den palestinska myndigheten undertecknat med Israel.

Ledaren för Hamas delegation Khaled Meshaal i sin tur sa att hans organisation var beredd att ta steg framåt när det gäller kontakterna med Israel.

Ingen förväntar sig något större politiskt resultat från samtalen men Hamas har än en gång fått höra att de måste erkänna Israel.

Framgång för Hamas
Oavsett hur det går innebär mötet en framgång för Hamas genom att de brutit sin internationella isolering och för Ryssland som visat att de vill spela en roll i Mellanöstern.

Samtidigt försöker Ryssland något tona ner samtalen för att inte irritera USA och Israel. Så till exempel kommer Hamasdelegationen inte att få träffa president Putin. I stället får de en guidad turistrundtur i Kreml.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se