Varning för kortbedragare

Det sker allt fler kontokortsbedrägerier och det är bankomatbedrägerierna som är vanligast. Polisen varnar nu för internationella ligor som inom kort kommer att drabba svenskarna.
Kriminalinspektör Thomas Palmberg, på Rikskriminalen arbetar med att kartlägga kortbedrägerierna. – Vi ser att det är ligor och de kan ofta vara internationella sedan har de kontaktpersoner här i Sverige som förser olika personer med utrustning för att kunna genomföra de olika bedrägerierna, säger Thomas Palmberg. Men han betonar att bedrägerierna som sådana är ett internationellt problem. Enligt Rikskriminalpolisens avdelning för kortbedrägerier varierar de olika kortbedrägerierna. Vanligt förekommande på sommaren är att någon bedragare iakttar en bankomatkund, memorerar pin-koden och väntar på att kundens kort fastnar i en bankomat som är preparerad. När kunden lämnat bakomaten har bedragare tillgång både till pin-kod och orginalkort och kan tömma kontot omedelbart. En annan variant är att bankomaten är preparerad med en utrustning som kopierar orginalkortets uppgifter. De uppgifterna överför sedan bedragaren till ett annat kort, antingen ett stulet eller ett nyproducerat kort. Polisens utredningsarbete försvåras av att bedragarnas kortköp i många fall sker efter en längre tid efter att kontonumret kopierats, och då utanför landets gränder. Vanligen sker kortköpen från Spanien, Frankrike och England. Stockholmspolisen uppger att chafförerna till svarttaxi varit föremål för brottsmisstanke i över hälften av vårens anmälningar. Och kriminalsinpektör Marcus Qvennerstedt på Rikskirminalen uppger att de flesta av de bättre restaurangerna i exempelvis Stockholm någon gång har drabbats av att någon av restaurangpersonalen kopierat kunders kontokortsnummer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista