Presidentkandidat i Vitryssland hotas av sex års fängelse

I Vitryssland fortsätter trakasserierna mot oppositionens kandidater i presidentvalet senare i månaden. Socialdemokraten Aleksander Kozulin, som blev misshandlad av polisen i torsdags, hotas nu med sex års fängelse.

Vitryssland brukar kallas Europas sista diktatur och det sätt som presidentvalskampanjen genomförs på visar hur mycket sanning det ligger i det.

Mot en av de två oppositionskandidaterna, Aleksander Kozulin, har åklagarmyndigheterna alltså nu inlett en förundersökning. Efter att han misshandlades fördes han till en polisstation och där påstås han ha förstört ett porträtt på president Aleksander Lukasjenko.


Osanktionerad presskonferens
Han anklagas också för att ha genomfört en osanktionerad presskonferens. För de två ”brotten” hotas han nu med maximalt sex års fängelse.

Hotet kanske aldrig sätts i verket men det visar hur myndigheterna försöker skrämma och trakassera oppositionen.

Samtidigt har inrikesministern, det vill säga polisministern, framträtt i tv och starkt varnat medborgarna för att gå ut i några protestdemonstrationer efter valet som skedde till exempel i Ukraina mot valfusket.

Vapen kan användas
Om inte deltagarna i sådana protester skingras inom 10-15 minuter så kommer vi att använda alla medel som lagen tillåter, sa ministern, Vladimir Naumov. Det innebär till exempel användande av vapen.

Valet äger rum den 19 mars och den sittande presidenten Aleksander Lukasjenko, som suttit vid makten sedan 1994, är storfavorit. Han har starkt stöd framför allt på landsbygden.

Förmodligen skulle han vinna klart även i ett demokratiskt val, men han verkar ta det säkra före det osäkra och stoppar varje försök av oppositionen att medverka på något meningsfullt sätt.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se