Misstänkt kuppmakare förklarar sig

På fredagen kom uppgifter om att den ryske mångmiljardären Boris Berezovskij, som lever i exil i London, sagt att han planerar för en väpnad kupp mot president Putin och att han därför hotas att kastas ut ur Storbritannien. Men nu säger Berezovskij att han misstolkats.

Boris Berezovskij har skrivit ett fem sidor långt brev till den brittiske utrikesministern Jack Straw där han förklarar sig.

Han hävdar att han aldrig förespråkat att Putin ska störtas med våld, även om det var sådana ord han använde åtminstone i en rysk radiointervju. Istället, sa han, planerar han för en fredlig revolution som den i Ukraina.

Varnades av utrikesministern
Om Berezovskij missförståtts eller helt enkelt fått kalla fötter efter sin intervju är inte helt lätt att veta. Efter hans uttalanden blev i varje fall Berezovskij varnad av utrikesminister Jack Straw för att att ägna sig åt några kupplaner. I så fall kunde hans uppehållstillstånd i Storbritannien komma att omprövas.

De ryska åklagarmyndigheterna begärde att han skulle utlämnas, obehagliga perspektiv för den nu oppositionelle Berezovskij.

Berezovskij var bakom kulisserna en av de allra mäktigaste personerna i Ryssland under president Boris Jeltsin.

Mästare på intriger
Han anses vara en mästare på politiska intriger så därför kunde hans tal om kupp mot Putin inte bara viftas undan.

Han har visserligen förlorat mycket av sina pengar, men han har fortfarande kvar en ansenlig förmögenhet, drygt tio miljarder kronor och dessa använder han från sin exil i London till att bekämpa vad han anser vara president Putins odemokratiska politik.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se