Kjaersgaard nöjd med statsministern

Den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen har på senare tid fått hård kritik för att med angrepp på medierna, författarkåren och näringslivet skärpa konflikten och motsättningarna i det danska samhället kring karikatyrerna på profeten Mohammed. Men från ett håll har Fogh Rasmussen starkt stöd. Dansk Folkepartis ledare Pia Kjaersaard är mycket nöjd med statsministerns agerande.

Pia Kjaersgaard syftar på att Fogh Rasmussen i söndags kritiserade medier, författare och näringslivsfolk för att uppträda principlöst och inte stå upp för yttrandefriheten.

Det är enligt Rasmussen nu man kan skilja fåren från getterna i försvaret av demokratin. Enligt Dansk Folkepartis ledare är det särskilt förkastligt att i utländska medier kritisera den danska invandrarpolitiken.

Förräderi mot grundvalarna
När förre utrikesministern Jenns Helvig Petersen uttalar sig för arabiska tidningar anser Pia Kjaersgaard att han gör sig skyldig till förräderi mot västvärldens grundvalar.

Pedersen ökar risken för att Danmark utsätts för terror, tror Pia Kjaersgaard.

Pia Kjaersgaard har i debatten anklagat det danska islamiska trossamfundet för att vara ogräs, femtekolonnare och maffia, hon har talat om inre fiender och landsförräderi.

Säger rak ut som det är
Sitt hårda ordval förklarar hon med att hon säger rakt ut som det är och att det är högre i tak i Danmark.

Pia Kjaersgaard kallas både av sig själv och av andra för Danmark mäktigaste kvinna.

Hon säger sig ha ett nära förhållande till statsministern och att regeringen är beroende av Dansk Folkeparti för att få majoritet bakom sin politik.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se