Förhör med Guantánamofångar offentliga

USA:s försvarsdepartement Pentagon har efter domstolsbeslut nu tvingats offentliggöra uppgifter om de cirkaa 500 fångar som sitter internerade på den amerikanska flottbasen Guantánamo på Kuba.

– Jag är bara en vanlig bonde.

– Jag arbetade som chaufför åt talibanerna.

– Jag träffade Usama bin Ladin för 15 år seden när vi slogs mot ryssarna.

– Jag hade vapen hemma för att försvara min familj.

– Ni behandlar oss väl. Här får man fruktjuice, men jag har suttit här i fyra år och vill hem till mina barn.

Tusentals sidor protokoll
Det är några repliker från de drygt 5 000 sidor förhörsprotokoll med Guantánmofångar som nu finns att läsa på Pentagons hemsida på internet.

En brittisk fånge uppger att en amerikansk militärpolis tvingade honom att ha sex, att han fick äta griskött och att han lurades att vända sig till USA i stället för mot Mekka när han bad.

Förhören ger bilden av talibansympatisörer på ganska låg nivå.

Fångar sitter på andra baser
De fångar som haft viktigare information har internerats i hemliga fängelser på andra amerikanska militärbaser.

Guantánamodokumenten har nu släppts sedan nyhetsbyrån AP stämt försvarsdepartementet för att bryta mot lagen ”Freedom of Information Act”.

De ger också en god inblick i hur ledningen för Guantánamolägret har resonerat.

”Vi bryr oss inte om lagen”
När en fånge upprepade gånger begär att få se de hemligstämplade dokumenten som påstås innehålla uppgifter om hans brott och att han ska bli behandlad som krigsfånge enligt internationell lag så svarar en amerikansk överste:

– Det här är sista varningen. Jag stuntar i internationell lag. Jag vill inte höra orden internationell lag igen. Vi bryr oss inte om internationell lag.

Guantánamolägret har blivit en allt större belastning för USA. Efter fyra år saknar de flesta fångar intresse ur underrättelsesynpunkt.

Det är svårt att hitta juridiskt bindande bevis för att de begått några brott.

Hungerstrejker
Omfattande hungerstrejker har medfört att lägerledningen binder fångar längre tid vid särskilda metallstolar och för ner näringslösning med en slang i magen så att det inte ska svälta ihjäl och inte kunna kräkas upp näringslösningen.

Man vill till varje pris undvika att Guantanamofångar avlider.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se