Bush nöjd med Pakistans terroristjakt

Pakistan är en av USA:s viktigaste allierade i kampen mot terrorismen, och president George Bush sa vid sitt besök i Pakistan på lördagen att han är nöjd med president Pervez Musharrafs samarbete i jakten på terrorister. Under besöket har det förekommit protester mot USA.

– Vi kommer att vinna den här kampen tillsammans, sa president George Bush vid en presskonferens på lördagen med pakistanske ledaren Pervez Musharraf.

Den amerikanske presidentens visit i Pakistan var kort, och fokuserade helt på terrorism. Och kanske har Bush aldrig tidigare varit så fysiskt nära Usama bin Ladin. Han och andra al-Qaidaledare tros gömma sig i just Pakistan eller på andra sidan gränsen i Afghanistan.

Extrema säkerhetsåtgärder
Besöket var omgärdat med extrema säkerhetsåtgärder, vid minst två tillfällen de senaste åren har misstänkta al-Qaidaanhängare kommit nära att spränga Musharraf i luften.

Bush tillbringade natten i den befästa amerikanska ambassaden i Islamabad.

Pakistan är ett av de mest antiamerikanska länderna i världen, visar opinionsmätningar och runt om i landet hölls hetsiga demonstrationer mot Bush. Många demonstranter greps.

Ingen öppen kritik
President Bush riktade ingen öppen kritik mot Musharraf för bristande demokrati i Pakistan, men han sa att han uppmuntrat Musharraf att fortsätta med reformer.

Kritiker säger att USA:s stöd till general Musharraf, som tog makten vid en kupp, hämmar en demokratisk utveckling.

Pakistan hade hoppats få liknande hjälp från USA med ett civilt kärnkraftsprogram som grannlandet Indien utlovats.

Indien fick kärnavtal
USA och Indien undertecknade ett avtal om kärnkraftssamarbete vid amerikanske presidentens besök i Indien tidigare i veckan.

Men några sådana löften fick inte Pakistan, ett betydligt mera instabilt land som anklagats för att ha hjälpt skurkstater med deras kärnvapenprogram.

Nils Horner
nils.horner@sr.se