Kadyrov ny premiärminister i Tjetjenien

Tjetjenien har fått en ny premiärminister, Ramzan Kadyrov heter han, och redan före utnämningen anses han ha varit den mäktigaste personen i Tjetjenien. Hans egen privatarmé anklagas för att ligga bakom merparten av morden och försvinnandena i den krigsdrabbade republiken.

Den tidigare premiärministern har avgått av hälsoskäl, han skadades i en bilolycka i Moskva i höstas under fortfarande lite oklara omständigheter.

Så nu har det tjetjenska parlamentet enhälligt utsett den 29-årige Ramzan Kadyrov till ny premiärminister. Kadyrov står Rysslands president Vladimir Putin nära och i Moskva hoppas man att han är personen som ska kunna få lugn och ordning i Tjetjenien.

”Kadyrov en del av problemet”
Men människorättsaktivister säger att Kadyrov i själva verket är en del av problemet. Han har vad som i praktiken är en egen privatarmé och den beskylls för att ligga bakom det mesta av tortyr, mord och försvinnanden som förekommer i Tjetjenien – alltså inte de ryska trupperna eller rebellerna.

Ändå förefaller Kadyrov vara relativt populär i Tjetjenien och man talar nästan alltid om honom som bara Ramzan.

Kadyrov har också försökt distansera sig från bilden av att honom som en rysk marionett. Bland annat har han försökt införa en islamisk ordning i Tjetjenien av det moderatare slaget.

Lovar ordning på ekonomin
Ramzan Kadyrov är son till Achmed Kadyrov som tidigare var Tjetjeniens ledare och som dödades i ett bombdåd för snart två år sedan, troligen utfört av rebellerna.

Sonen Ramzan Kadyrov har lovat att han nu ska jobba dag och natt för att inom tre månader få ordning på ekonomin. Tjetjenien ska snart vara så säkert att folk vill åka dit på semester, säger han.

Dit verkar det ändå vara långt; det lågintensiva gerillakriget fortsätter och bara det senaste dygnet har åtta ryska regeringssoldater och poliser dödats i sammandrabbningar med rebeller.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se