Amerikansk NFL-stjärnas död ska utredas

I USA ska det nu utredas hur landets mest välkände soldat, idrottsstjärnan Pat Tillmann, egentligen dog. Försvarshögkvarteret Pentagon har beslutat att inleda en brottmålsundersökning.

Tillman, som hoppade av en lovande idrottskarriär och tog värvning i armén, var en viktig förebild då det gällde att rekrytera soldater till krigen i Irak och Afghanistan. Han var USA:s mest välkände soldat.

Efter terroristdåden den 11 september 2001 lämnade den 25-årige stjärnspelaren den amerikanska fotbollsligan NFL.

Lämnade sin fotbollskarriär
Han hade haft en årslön på över 30 miljoner kronor men anmälde sig som frivillig i kriget mot terrorismen och sändes till Afghanistan.

Den 22 april 2004 dödades han nära gränsen till Pakistan. Det väckte bestörtning över hela idrotts-USA och han hyllades på arenorna och i specialprogram.

Först uppgav militären att han fallit för fiendens kulor. Men efter ett tag stod det klart att han skjutits av sina egna. Hans kläder och utrustning brändes strax efter händelsen.

Nu säger Pentagon att Tillmans föräldrar har rätt att få veta vad som verkligen hände och att man därför beordrat armén att inleda en förundersökning som kan resultera i åtal för mord eller vållande till annans död.

Stort antal dör i ”friendly fire”
Tillmans tragiska död, patrioten som sköts av sina egna, har riktat blickarna mot det stora antalet soldater som dödats i så kallad ”friendly fire” i Irak.

En del använder idrottsstjärnan som exempel på osjälvisk offervilja andra som ett bevis för krigets grymhet och meningslöshet.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se