Olmert vill överge delar av Västbanken

Israel kommer att överge fler bosättningar på den ockuperade Västbanken om den tillförordnade premiärministern Ehud Olmert vinner valet i slutet av månaden. Det bekräftar i dag en av hans närmaste medarbetare.

Bosättarna rasar och säger att Olmert böjer sig för palestinska Hamas.

Olmert gör Hamas jobb och rensar Västbanken från judar, klagar bosättarnas topporganisation Yesha-rådet sedan den förre chefen för den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet, Avi Dichter bekräftar att det är nya evakueringar av bosättningar på gång.

Perkar ut ett tiotal bosättningar
Dichter är en av topparna i det nya Kadima-partiet som startades i slutet av förra året av Ariel Sharon och som nu leds av hans ersättare som premiärminister Ehud Olmert.

Avi Dichter pekar ut ett tiotal bosättningar på Västbanken som är aktuella att överge. Flera av dem ligger relativt isolerade och några är hemvist för de mera högerradikala krafterna inom bosättarrörelsen.

Krafter som häftigt motsatte sig uttåget ur Gaza i slutet av förra sommaren och som lovar hårdare tag och kraftfullare motstånd än i Gaza om det blir aktuellt att evakuera fler bosättningar. Vilket det nu uppenbarligen blir, om Ehud Olmert och hans Kadima-parti vinner valet om drygt tre veckor.

Men till skillnad från uttåget ur Gaza kommer den israeliska armén att behålla kontrollen också över de områden på Västbanken som bosättarna tvingas överge. De kommer fortfarande att vara ockuperade även om där inte längre finns några bosättare.

Tänker inte överge Jordandalen
De stora bosättningsblocken med omkring 200 000 judiska bosättare kommer Israel under alla förhållanden att behålla som sina.

Ehud Olmerts idé är uppenbarligen att koncentrera bosättarna till några stora områden på Västbanken som sedan, med eller utan ett fredsavtal, blir en del av Israel.

Ehud Olmert har tidigare deklarerat att Israel också, vad som än händer, tänker behålla den palestinska delen av Jordandalen, gränsområdet till Jordanien.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se