Ytterligare två döda fåglar i Oskarshamn

Efter utbrottet av fågelinfluensa i Oskarshamn fortsatte veterinärer och hemvärnssoldater att leta efter döda fåglar inom det tre kilometer stora skyddsområdet vid kärnkraftverket, norr Oskarshamn. Under söndagen hittades två döda fåglar.

En av de två döda fåglarna är en gräsand som skickas till statens veterinärmedicinska laboratorium för analys.

Hemvärnssoldaten Thomas Hultgren packar ned fågeln i en papplåda med dubbla plastpåsar.

Thomas Hultgren har blå plasthandskar, på händerna när han packar ned den döda gräsanden i en brun kartong, av flyttlådemodell. Den annars vita skyddsdräkten täcker försvarets kamouflagekläder.

En gräsand och en svan
Under söndagen har hemvärn och veterinärer hittat två döda fåglar, förutom gräsanden också en svan.

Sen Statens veterinärmedicinska laboratorium konstaterade den aggressiva formen av fågelinfluensa hos två viggar tidigare i veckan, har drygt 60 döda fåglar samlats in inom skyddsområdet, framför allt är det viggar, men så alltså inte på söndagen.

Thomas Hultgren säger att han tror att fåglarna som hittats under dan, dött nyligen.

– De är färska, ingenting är taget på dem, säger han.

En av de döda fåglarna är alltså en gräsand. Sveriges ornitologiska förening kräver också att just uppfödningen av just gräsänder ska stoppas av jordbruksverket för att minska risken för att spridning av fågelinfluensa.

Riskfyllt vid uppfödning
När fåglar föds upp är det en hög koncentration av fåglar på en och samma plats, och därmed är också risken för smittspridning stor.

Jordbruksverkets distriktsveterinär Nils Carlsson leder arbetet inom skyddsområdet den här dagen. Han är nöjd när han tittar på dom två kartongerna eftersom det kunde ha varit betydligt fler kartonger med döda fåglar, fågelkolonin i området består ju av 20 000 viggar.

– Vi har hittat ganska få döda fåglar, och med tanke på den stora population av vigg som finns här just nu är det ingenting anmärkningsvärt, säger distriktsveterinär Nils Carlsson.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se