Amnesty: Fortsatt tortyr av Irak-fångar

I en rapport som publiceras på måndagen riktar Amnesty International skarp kritik mot att USA och Storbritannien håller över 14 000 irakier fängslade utan grundläggande mänskliga rättigheter. Tortyren i Irak fortsätter, hävdar Amnesty.

Amerikanska och brittiska soldater piskar irakiska fångar med kablar, utsätter dem för elchocker och tvingar dem stå i vattenfyllda celler, hävdar Amnesty International i en ny rapport som publiceras i London på måndagen.

Intervjuer i Jordanien och Irak
Människorättsorganisationen har i Jordanien och Irak intervjuat människor som suttit i amerikansk och brittisk fångenskap.

Trots löften om förbättringar efter skandalerna i Abu Ghurayb-fängelset torterar fortfarande ockupationsstyrkorna irakiska fångar, hävdas i rapporten.

Får inte veta
Minst 14 000 irakier befinner sig i amerikansk och brittisk fångenskap, de behandlas inte bara illa utan får ofta inte veta vad de är anklagade för, hävdar Amnesty.

Några har suttit fängslade i två år utan rättslig prövning, andra släppts utan förklaring eller ursäkter, hävdas i rapporten.

Akter ses över
Det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon säger i en kommentar till Amnestyrapporten att alla fångar i Irak får veta orsaken till at de internerats och att deras akter ses över efter 90-120 dagar.

En militär källa säger till Ekot att Amnesty lurats av al-Qaida-sympatiserande fångar som medvetet sprider lögner.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se